CERMET

20. 01. 2021

Téma na dnes, CERMET !
 
Termín CERMET vznikol zlúčením slov CERAMIC a METAL, čiže keramika a kov. Jedná sa o typ rezného materiálu, akým je napríklad spekaný karbid (TK).
Cermet je vyrobený z rovnakých prvkov ako karbid, avšak rozdiel od hlavného prvku spekaného karbidu spočíva vo WC (karbid Wolfrámu). Pri cermete je tento prvok nahradený karbidom titánu (TiC). Ako pojivo sa vo väčšine prípadov využíva Nikel (Ni) a to z dôvodu, že Ni vykazuje lepšiu priľnavosť k TiC než Kobalt (Co). Z tohto dôvodu vznikajú aj určité nevýhody. Najvážnejšou je, že adhézna pevnosť medzi Ni a TiC nie je taká silná ako pri WC a Co, to znamená, že húževnatosť cermetov je nižšia ako húževnatosť spekaných karbidov. Na zlepšenie húževnatosti cermetov sa zaviedlo pridávanie prvkov, ako je molybdén (Mo), nitrid titánu (TiN) a iných kovov. To viedlo k vývoju cermetov, ktoré ponúkajú zvýšenú húževnatosť. Cermet disponuje, ako už názov napovedá, vlastnosťami keramiky a kovu, čiže kombinuje tvrdosť keramiky a húževnatosť kovu.
 
Hlavné výhody CERMETU:
-chemická stabilita pri obrábaní, čo má za následok malé trenie, čiže kvalita obrobeného povrchu je na vysokej úrovni,
-výrazná odolnosť pri obrábaní,
-schopnosť pracovať na vysokých rezných rýchlostiach s vysokou výslednou kvalitou povrchu.
 
Kyocera je jeden z popredných svetových výrobcov cermetov, spoločnosť má viac ako 30 rokov skúseností s cermetom a ponúka jeden z najväčších sortimentov na trhu.
Vďaka technológii Kyocera MEGACOAT ponúka cermet s PVD povlakom menšie opotrebenie a väčšiu pevnosť v ohybe. Takto si môžete zvoliť perfektné náradie vyhovujúce vaším požiadavkám na vysokovýkonné obrábanie.
Nové triedy hybridných cermetov sú ideálne pre širokú škálu aplikácií na obrábanie kovov, od vysokorýchlostného až po nízkootáčkové obrábanie, a to prekonaním konvenčných materiálov v tvrdosti aj pevnosti pomocou patentovaných materiálových technológií. Spoločnosť Kyocera pri vývoji týchto technológií nadviazala na svoje mnohoročné skúsenosti s vývojom nových materiálov, ktoré oproti bežným nástrojom na obrábanie ocele, ponúkajú zlepšenú odolnosť voči oderu, lepšiu odolnosť voči lomu a lepšiu kvalitu povrchovej úpravy.
 
Typy PV710 / PV720 / PV730 zlepšujú výkon kompozitnou vrstvou MEGACOAT NANO a špeciálnym povlakom TiN, aby kombinovali vysokú adhéznu odolnosť a vynikajúcu viditeľnosť použitej reznej hrany aj pri slabšom osvetlení.
 
PV710
dlhá životnosť aj pri využití vysokých rezných rýchlostí pri kontinuálnom obrábaní
vysoká rezná rýchlosť/kontinuálne obrábanie
 
PV720
vysoko efektívne obrábanie a skvelá kvalita obrobeného povrchu
pre štandardné/hlavné použitie
 
PV730
najhúževnatejší cermet v histórii Kyoceri - vysoká stabilita
vysoká stabilita a vynikajúca povrchová úprava
 
CCX
Kombinácia cermetu s povlakom CVD poskytuje vysokorýchlostné obrábanie pre lepšiu produktivitu. Použiteľné pre širokú škálu rezných podmienok od všeobecného po vysokorýchlostné obrábanie.
Novovyvinutý cermetový základný materiál so silným povlakom CVD. CVD povlak v tomto prípade slúži ako ochranná bariéra, ktorá zabezpečuje vynikajúcu odolnosť voči opotrebovaniu a poskytuje dlhú životnosť nástroja pri obrábaní nízkouhlíkových ocelí, ocelí a liatiny.

© 2019-2024 NTV - náradie SK. Všetky práva vyhradené. | Tvorba web stránok - Ján Ďuriga